Nationalparker – Sonfjället

Sonfjället 1278 m

För några år sen besökte vi Sonfjällets nationalpark för första gången. Vi blev helt betagna av naturen, det mäktiga berget, små fjällbjörkar och så utsikten förstås. Så i somras bestämde vi oss för att besöka nationalparken igen.

Sonfjällets nationalpark ligger i Härjedalen, nära Vemdalen. För att ta sig dit åker man en slingrig grusväg genom skogen. Längs vägen passerar man både myrar och vackra små sjöar, bäckar.

Båda gångerna vi besökt nationalparken så har vi ställt oss på en stor fin parkering vid Nyvallens fäbod. Fäboden är en mysig upplevelse i sig, med kossor, getter och en massa andra djur. Sommartid bor där en familj som drivit fäboden sen generationer tillbaka.

Djuren på fäboden lär enligt vad jag läst inte vara de enda som bor i parken, Sonfjället är ett av landets björntätaste områden. Tack och lov mötte vi ingen björn när vi var där..

Vill man ta sig upp på Sonfjället så kan man börja vandringen vid fäboden.

Lederna går genom mysiga skogar, längre upp blir det mer stenigt.

Bitvis är det lite brant och min upplevelse är att man behöver ha lite kondis för att ta sig upp till toppen. Jag har inte världens bästa kondis, men det funkade med lite envishet..

Och när man väl kämpat sig upp ovanför trädgränsen så öppnar landskapet upp sig och utsikten är fantastisk!

Tips – glöm inte en ryggsäck med lite fika. Kan säga att kaffet smakade super däruppe efter det träningspasset och med den vyn!

Rastplats längs vägen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s