Nationalparker – Färnebofjärden

Magisk morgon

Kan man samla på besök i Nationalparker? Jo det kan man faktiskt – för det gör min man Pelle och jag. Nu är vi uppe i tio besök i olika nationalparker från norr till söder. Alla är de olika – men en sak har de gemensamt och det är att de bjuder på naturupplevelser utöver ”det vanliga”.

Färnebofjärdens nationalpark

I dag tänkte jag berätta lite om den nationalpark som vi besökt flest gånger – nämligen Färnebofjärdens nationalpark. Den ligger på lagomt avstånd för oss där vi bor i Mälardalen. Det har blivit något av en tradition för oss att besöka den en gång tidigt på våren och så en eller ett par gånger på hösten. Fördelen med ett besök då, är att man slipper alla mygg som också gillar Dalälven!

Södra Dalälven

För det mesta brukar vi fricampa med vår plåtis när vi är där och då brukar vi bara ställa oss på nån liten avstickare i närheten av älven. Vi är inte särskilt modiga campare, men vi har känt oss trygga där. Några gånger har vi kommit fram sent på kvällen och bara ställt oss på en plats i mörkret – alltid lika spännande att se var man vaknar.. 🙂

Trevligt sällskap

Vill man inte fricampa – så kan man istället stå på ställplats i Gysinge. Det har vi också provat – det var lugnt och skönt, bekvämt med el. Miljön runt bruket är väldigt vacker och man kan promenera där också.

Gysinge bruksmiljö

Vandringslederna i nationalparken skulle jag nog kalla lättvandrade – det finns både stigar och spångar längs älven. Annars så finns det flera fina vindskydd med eldstäder i nationalparken – där finns oftast också generöst med ved. Fläskpannkaka med kokkaffe – kan det bli bättre?

Fortsättning följer på temat nationalparker, näst på tur står vackra Sonfjället – men det får bli en annan dag.

2 reaktioner på ”Nationalparker – Färnebofjärden

  1. Hej! Tack för härlig inspiration! Jag är helt förälskad i dina gröna lovikavantar och tänkte ge mig på det. Kan du tipsa om mönster och garn? mvh Heléne

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s