Haga ekbackars naturreservat

Xiaomi Mi T10 Pro

Idag gjorde vi ett besök i Haga ekbackar som ligger utanför Enköping. Många gånger har vi åkt förbi skylten där det står naturreservat- men inte gjort mer än så. Vi har sagt att vi ska besöka reservatet nån gång och idag gjorde vi slag i saken.

Miljön och lite historia

Haga ekbackar ligger inte alltför långt ifrån en herrgård som heter Haga och det känns att man befinner sig i en herrgårdsmiljö när man vandrar bland ekarna i naturreservatet.

Xiaomi Mi T10 Pro

Jag läste att området är ett av regionens största sammanhängande områden med just ekar. Anledningen till det är att Haga ekbackar under lång tid ägdes av Haga slott, dvs. adeln. Annars avverkades många av böndernas ekar på 1500-1700-talet på kungens befallning, medan adelns ekskogar lämnades ifred. En sån tur att inte allt avverkades – känns ju fint att få uppleva en riktig ekskog idag.

Hur var leden?

Xiaomi Mi T10 Pro

Vi parkerade bilen vid en liten parkering och därifrån kom vi rakt på en vandringsled. Eftersom leden var markerad med orange antar jag att vi gick på en del av Upplandsleden. Leden kallades Ekstigen och den var 2 kilometer lång (eller kort..).

Xiaomi Mi T10 Pro

Längs stigen fanns små skyltar uppsatta där man kunde läsa om olika växter och ekarnas betydelse. Största delen av leden var jämn och lättvandrad, men på några ställen fick man se upp för att inte snubbla på rötter och stenar. Det lutade lite på vissa ställen och idag var det lite sankt och blött.

När som under året..

Xiaomi Mi T10 Pro

Jag tänker att det här naturreservatet kan nog vara vackert att besöka när som under året. Idag svämmade det över av vitsippor och blåsippor. Tänk sen i sommar när ekarna fått löv, vad vackert det måste vara. För att inte tala om hösten, fina färger och kan tänka mig att det är bra svampskogar.

Vad kunde vi mer ha önskat?

Xiaomi Mi T10 Pro

Vår vandring idag blev inte särskilt lång – vi har kommit in i ett flow där en mil känns lagom att gå. Idag blev det tyvärr ”bara” två kilometer. Det var väl enda nackdelen för oss med den här vandringsleden, den var inte så lång. Men för någon som kanske inte vill gå så långt av olika anledningar är längden säkert perfekt.

Xiaomi Mi T10 Pro

Sen duggregnade det och var allmänt grått, det påverkade nog upplevelsen lite för oss. Men vädret rår man ju inte på.. men ett tips är ju att försöka pricka in en solig dag.. då måste det vara fantastiskt att besöka Haga ekbackar! Fikade gjorde vi i bilen – det smakade bra! Trevlig utflykt!

Hitta dit:

Reservatet ligger 6 km söder om Enköping.

Visste du att..

iPhone Xs Max

Om man planterar 1000 ekollon, så gror cirka 100 och av dessa blir ungefär 10 stora träd. Källa: Haga ekbackars naturreservat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s