Loiredalen

Vi hittade en mysig camping vid Loiredalen. Här tillbringade vi två nätter.  Det är ett lugnt tempo här och ett mycket vackert läge invid floden Loire som är hela 100 mil lång. Loiredalen är mycket vacker, med små byar och slott som hämtade ur en saga.

 Tyvärr är vattnet i floden väldigt strömt, så det går inte att bada i det.

Idag har vi haft toppenväder,  så vi har bara solat, slappat, tvättat lite och laddat batterierna. Tog en promenad på 6,5 km i en slottspark. Vi hann också med en öl på en trevlig uteservering.

Vi besökte de mest kända slotten i Loiredalen som Chambord, Chenonceau, Chaumont, Amboise och så några som jag glömt namnet på. 

Chambord är det största slottet i Loiredalen. Slottet är känt för sin arkitektur, renässans och medeltida former blandas med klassiska italienska former. Det var lite fulsnyggt och mäktigt som en marrängswiss ungefär, men också vackert.

Renässansslottet Chenonceau – ligger vid floden Cher.  Slottet uppfördes på 1500-talet och kända personer som Voltaire och Rosseau lär ha gästat slottet i perioder. Trädgården var förresten fantastisk! 

Chaumont är ett riktigt medeltida slott som först byggdes på 1000- talet. Det har ägts av flera kända personer, bland annat Mme de Staël. Mitt favoritslott,  som hämtat ur en Törnrosa! Här finns massvis med medeltida konst och vackra blommor.

En stad vi tyckte mycket om är Amboise som förstås också hade ett vackert slott. Där stod vi centralt på en kommunal camping alldeles vid staden. Det var bara att promenera in till stan på kvällen. Där fanns många uteserveringar och fullt med levnadsglada människor på semester.  Trevligt och stämningsfullt helt enkelt. I solnedgången badade staden i ett varmt vackert ljus..


Efter att ha sett alla dessa slott blir man ganska mätt på kungliga residens. Hade faktiskt gärna sett röd stuga med vita knutar som omväxling..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s