Fota stjärnhimlen

Jag har länge tänkt lära mig fota stjärnhimlen, men inte riktigt tagit tag i det. Så ikväll var det många minus ute och ganska klar himmel, så då provade jag lite med min systemkamera (Canon Eos 600D).

Det var egentligen inte så jättesvårt. Man behöver ett stativ, eftersom man har en lång slutartid – ca 30 sek. Det går ju inte att hålla kameran still så länge. Jag hittade inte mitt stativ – så bilden ovan är tagen när kameran ligger på vår soptunna! Funkade ju rätt bra..

Bländaren ställer man in så att man får in så mycket ljus som möjligt, mitt objektiv tillät f 4,0. Sen ställde jag iso på mellan 400-1200, provade lite olika alternativ. Sen är det bara att vänta på resultatet..

På bilden ovan ser jag mönster – gyllene snittet när stjärnorna bildar halvcirklar till vänster i bilden. Tänk att gyllene snittet finns överallt.. magi.

För att vara första försöket så blev jag väldans nöjd. Så inspirerande att få ta del av allt detta – som är så vackert! Framöver ska jag lära mig fota stjärnorna i rörelse – som streck. En annan gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s